Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Tordai-hasadék, Marosvásárhely, Nyárádszentlászló, Korond, Székelyudvarhely, Bögöz, Segesvár, Gyulafehérvár, Déva, Arad…

Hihetetlen, hogy mindez belefért abba a négy napba június 4-7. között! Pedig végigjártuk, megcsodáltuk, keresztülmentünk rajta, megkerestük, megmásztuk, folyóból gyűjtöttük, és kincsként haza is hoztuk. A hátizsákokban lapuló Szent László-pénzekben (ami
– mint nagyon felkészült idegenvezetőnktől megtudtuk – egy megkövesedett óriás egysejtű váza) ott van az erdélyi kirándulás minden élménye. A megtett 1500 km-é, a magunkkal vitt 39 diáké, a buszon hallott népdaloké, a Székelyföldről szóló verseké, a nyárádgálfalvi diákokkal való találkozásé vagy az aradi koszorúzásé.

Sosem hittük volna, hogy Arany János szülőházánál (bár inkább annak másánál) vár minket egy „bólingató eperfa”, hogy a Tordai-hasadékban folydogáló patakon ennyi függőhíd van, hogy a bögözi templomban lévő falfreskó nyomán a Szent Lászlóról szóló legendák elevenednek meg. Fényképezkedtünk Adyval (hála a modern technikának és a nagyváradi szoborcsoportnak), tisztelegtünk Hunyadi János sírja előtt, végimentünk a segesvári diáklépcsőn (ami fedett, az esőtől és a nyílzáportól is megvédte az azon át közlekedő diákokat), megcsodáltuk a Maros mentén „magos Déva várát”. Valóban hihetetlen, hogy mindez belefért abba a négy napba!

A „Határtalanul!” program  ez alkalommal a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium hetedikeseinek adott történelmünkből, kultúránkból, emberségünkből útravalót. Köszönjük a lehetőséget!

 

(Tima Emese, Tóth Ágnes, Trojkóné H. Ildikó)

Galéria