Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei tanévben az alsó tagozatból Meizer Szonja, 3. b osztályos tanuló kapta a Logiscool ösztöndíját. Minden évben iskolánk egy tanulója részesülhet eme megtiszteltetésben. A Logiscool, mint partnerintézmény, évek óta támogatja iskolánk tehetséges tanulóit. Köszönjük!

Az idei tanévben 1. osztálytól felmenő rendszerben, emelt szintű informatikai oktatás folyik iskolánkban. Ez azt jelenti, hogy mindegyik 1. osztály tanul informatikát, az 1. b osztály már heti 2 órában.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy még írni-olvasni nem tudó gyermek, miért tanuljon informatikát? Hiszen a mai világban így is oly sok időt töltenek a gyerekek valamilyen „kütyü” elött.

Ezt nem vitatom. Viszont nem mindegy, hogy hogyan, és mire használják. Iskolánkban az informatika oktatás játékos formában zajlik. A gyerekek megtanulják, használni a billentyűzetet, egeret. Az érintőképernyő helyett megismerkednek a hagyományos beviteli módszerekkel. Rengeteg oktatóprogramon keresztül játszva tanulunk, beintegrálva ezzel a mindennapi tantárgyakat. Ezenkívül az algoritmikus gondolkodás fejlesztése, a problémamegoldás is fontos szerepet kap. Tőlünk nyugatra ez már évek óta működő dolog, hogy egészen kis korban, már az óvodában elkezdődik a gyermekek ilyen jellegű szemléletformálása. Jelenünkben, de a jövőben még inkább nagy hangsúlyt kap a robotika. Ugyan nem mindenkiből lesz programozó, de az alapszintű programozási ismeretek elengedhetetlenek lesznek. Éppen ezért iskolánk erre fektet nagy hangsúlyt. A tavalyi tanévben vándorrobot formájában lehetőségünk nyílt, hogy Bee-Bot robottal „dolgozhassunk”. A gyerekek nagyon élvezték, játszva programoztak, problémát oldottak meg, saját pályát terveztek Züminek. Azóta iskolánknak is van több ilyen méhecske robotja. Most éppen 10 db Micro:bit van nálunk szintén kipróbálás céljából, ami már a felsős korosztálynak is nagyobb kihívást jelent. A gyerekek egyénileg programozhatják számítógépen keresztül, a végeredmény azonnal látható.

Novozánszkiné Babják Bernadett

Százhalombatta, 2018. 09. 26.

Galéria