Galéria

 

Gimnáziumunk kiváló biológus diákjaival 4. alkalommal vettünk részt az egyik legrangosabb országos rendezvényen, a Szegedi Tudósakadémián, ahová az ország egészéből kb.300 tehetséges biológus gimnazistát hívtak meg a rendezők.

A programok között szerepelt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi ösztöndíjas hallgatók és mentoraik előadásai. Többek között szó volt genommérnökségről, az öregedési folyamatok biokémiai értelmezéséről, a nanorészecskék és a véragygát kapcsolatáról, továbbá egyéb biológiai gátrendszerekről is, természetesen minden angol nyelven.

Nagy megtiszteltetés és szakmai élmény volt meghallgatni Kurt Wütrich svájci kémikus, biofizikus díszelőadását a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. A neves szakember biológiai makromolekulák, főleg a fehérjék hatékonyabb szerkezetvizsgálatára alkalmas NMR (Nuclear Magnetic Resonance) spektroszkópiai módszerek kidolgozásáért kapta Nobel-díját 2002-ben. Pályafutása során több mint 790 publikációt és recenziót adott ki. Elmondta, hogy életében több nagyobb kutatás vezetett, pl. a kergemarhakórt okozó prionok terén, később az oxigénszállításban nagyon fontos vérfesték, a hemoglobinszerkezetét, majd a sejt mágneses rezonanciáját kutatta. A jelenleg 80 éves kutató a két órás előadás alatt azt is elmondta, hogy számára mindig nagy élmény és kihívás volt a munkája, valamint szenvedélyesen utalt arra, hogy egész életében komolyan sportolt és  sport nélkül ezeket az eredményeket képtelen lett volna elérni!

A rendezvény részeként elkalauzoltak bennünket a többféle tudományos munka színhelyére az SZTE Biofizikai Intézetének laboratóriumaiba. Így betekintést nyerhettünk egy ún. nano-laborba, ahol nano-partikulumok (nanométeres nagyságrendű részecskék) idegsejtekbe történő bejuttatásának leghatékonyabb módjának kidolgozását kutatják. Ezek az anyagok lehetnek pl. olyan gyógyszeralapanyagok, melyek természetes úton nem képesek megfelelő mértékben a vérből az idegsejtekbe bejutni (vér-agy gát). Erre szeretnének kifejleszteni egy hatékony gyógyszerbeviteli rendszert. Ezzel gyógyíthatnának olyan súlyos betegségeket, mint pl. az Alzheimer-kór, cukorbetegség.

A háromnapos rendezvényt a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért nevű Alapítvány szponzorálja, immáron 12. alkalommal. Céljuk, hogy az általuk kialakított képzési rendszerrel minél több diákot győzzenek meg arról, hogy érdemes Magyarországon, Szegeden egyetemistának lenni, itthon is megvannak azok a feltételek és ösztöndíj lehetőségek, melyek a kutatóvá-válás terén segítik a fiatal tehetségeket. Hazánkban jelenleg kevesen választják a természettudományos életpályát, és a tehetséges fiatalok gyakran elhagyják az országot, ezért iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő tehetséggondozás, mentorok és inspiráló környezet segítségével igyekeznek a fiatal tehetségeket Szegedre vonzani.

Fontos az a tény is, hogy ezen alkalmakkor az ország sok gimnáziumából érkeznek biológia szakos pedagógusok is, ami lehetőséget ad a szakmai megbeszélések megtartására is. Ilyenkor ül össze pl. a Magyarországi Biológia Tanárok Egyesülete is, amely alkalom szintén szakmai értekezésekre ad lehetőséget.

Természetesen az esti szabadidőnkben megcsodáltuk az adventi és már karácsonyi fénybe öltözött csodálatos Tisza-parti várost is. Az Egyetemen tanuló korábban Arany Iskolás biológus diákjaink segítettek bennünket a városban való tájékozódásban és meséltek jelenlegi egyetemi tanulmányaikkal járó nehézségekről, örömökről és sikereikről is.

 

Horváthné dr. Hidegh Anikó

biológia-földrajz szakos pedagógus