Galéria

 

  1. február 24-26-ig 13. alkalommal rendezte meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatásokért Alapítvány biológus középiskolások számára a Szegedi Tudósakadémia című rendezvényt, ahol három kiváló emelt szinten biológiát tanuló diákkal vettünk részt. Iskolánk immáron 5.alkalommal jelentkezett erre a rendezvényre, s váltunk ez alkalommal is kiválasztottakká.

A programok között szerepeltek laborgyakorlatok, – boncolási, szövettani vagy biokémia gyakorlatok a gyerekek választásának megfelelően.

Az idei meghívott Nobel díjas (1991) Erwin Neher német biofizikus előadása előtt hasznos volt a tudós kutatási területéhez kapcsolódó érzékenyítő előadás, amely segítette a közel 300 fős biológus diáktársaság tájékozódását a nem könnyű idegrendszeri témában.

A szegedi TIK épületében került sor a német tudós életpályának bemutatására, majd a tudós mutatta be kutatásainak Nobel-díjjal jutalmazott eredményeit. A központi idegrendszer idegsejtjeinek ingerület átadását eredményező membránrendszereket, ioncsatornák működését vizsgálta, kutatta, a tudomány nagy mélységeiben.

Esti programként az Alapítvány a Szegedi Nemzeti Színházban rendezte meg Gála műsorát ez alkalommal is, ahol a dél-alföldi népzene és néptánc világába nyertünk betekintést. E műsor keretében adták át a Szegedi Nobel-díjat egy helyi fiatal tudósnak, Horváth Péternek eddigi neurobiológiai kutatási eredményeiért.

Az utolsó délelőtt a diákok, egyetemisták vezetésével kerekasztal beszélgetéseken vettek részt, természetesen neurobiológia és sejttan témákban. Az ország minden tájáról érkezett csoportok biológiát tanító pedagógusai értékelték a szegedi rendezvényeket és a bevezetésre kerülő NAT- természettudományos tantárgyainak helyzetéről beszélgettek.

Ez alkalommal is a biológia és angol tantárgyi kompetenciáik fejlődhettek diákjaink esetében, ezen felül a tudományos konferenciák, állófogadások, tudományos kerekasztal beszélgetések világát valamint az elegáns szállodai légkört tapasztalhatták meg.

 

Horváthné dr. Hidegh Anikó

intézményvezető, biológia-földrajz szakos középiskolai tanár