Április 2-a az Autizmus világnapja, amelynek célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra. Az autizmussal élő gyerekek, fiatalok, felnőttek úgy élnek közöttünk, hogy közben hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy beilleszkedjenek a számukra gyakran nehezen érthető, általunk irányított világba. Nem biztos, hogy a külvilág tesz ugyanilyen erőfeszítéseket, hogy az ő világukat megértse. Pedig ha megismerjük és megértjük őket, szép dolgokat tanulhatunk tőlük.

Mint mindenki esetében, náluk is nagyon fontos az elfogadás. A gyermeké, a helyzeté és saját magunké is. Az autizmus megtanít a korlátainkra, de a lehetőségeinkre is. Persze csak akkor, ha hajlandóak vagyunk mindezekről tanulni. Merjük megismerni és szeretni őket. Ne csak ezen a napon, hanem az összes többi napon is.

Itt Százhalombattán immár 5. éve szervezünk a világnap alkalmából programot. Kedden egy közös sétára hívtuk meg városunk nevelési-oktatási intézményeit és civil szervezeteit. 11 órakor több száz óvodás, kis és nagy iskolás, pedagógus, szülő és érdeklődő indult el városunk főteréről. A félórás séta után egy rövid műsort nézhettek meg a résztvevők. Fellépett a Regionális Autista Központ 2 tanulócsoportja Felker Fanni Szabina gyógypedagógus vezetésével. A 4. a osztály és az SNI tagozat autista csoportja közös produkciót adott elő. Ezt Balonyi Lilien 4. a osztályos tanuló tanította be. A programot kék lufik elengedése zárta tanulóink legnagyobb örömére.

 

Kun Ágnes

intézményvezető-helyettes