Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata.

Az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt tisztelegve, halálának napja, október 4. lett ez a jeles nap. Már a 13. század elején ő azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Ehhez igazodtunk mi is, hiszen immáron sokadik éve lepjük meg az alsó tagozatos osztályokat egy-egy előadással, amelyre a felső tagozatos és gimnazista diákjaink önként jelentkeztek. Feladatuk volt, hogy a saját kisállataikkal, rejtvényekkel, prezentációkkal, játékos feladatokkal interaktív órát tartsanak a kisebbeknek, melyben a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet.

Idén 20 felsős és gimis előadó örvendeztette meg a gyerekeket. Volt itt kutya, macska, süni, nyuszi és persze a hüllők sem maradhattak ki: szakállas agámát, sisakos kaméleont és leopárdgekkót is láthattak, sőt simogathattak is a picik, miközben az előadók arról meséltek, mi mindent kell szem előtt tartani, ha szeretnének bármilyen kiskedvencet otthonra.

Felelősséggel tartozunk az állatok iránt, ez volt a nap legfontosabb mondanivalója!

 

Köszönjük szépen a diákok munkáját; az alsósok ragyogó szempillantásait, ezernyi kérdéseit; és természetesen a tanító nénik, illetve a szülők támogatását, akik megengedték és segítették, hogy ezen a napon több figyelmet szentelhessünk az állatoknak!

Szalontai Szilvia
szervező