Erasmus-aloldal1

Kezdőlap / Erasmus-aloldal1

Erasmus az Aranyban- tanártovábbképzés Southamptonban

2018 júliusában lehetőségem adódott, hogy köznevelési mobilitási pályázat keretében az Erasmus + támogatásával módszertani továbbképzésen vegyek részt az angliai Southamptonban. Iskolánk pályázatának célkitűzése a legújabb oktatási formák meghonosítása, hasznos gyakorlatok kialakítása a mindennapokban; az információs technológia aktív és hasznos beépítése a tanulók mindennapjaiba.

A tanfolyam, amelyre jelentkeztem az online biztonság, az online tartalmak biztonságos létrehozását, mobiltelefonok tanulásra használatos applikációinak megismerését, értékelését, és ezek segítségével hasznos tananyag létrehozását tűzte ki célul. Megismerhettem a közösségi média kereteink belüli biztonságos tanulási folyamatok, tanulási környezet kialakításának lehetőségeit. Megtapasztalhattam a hagyományos, külső irányítású feladatokkal szemben annak előnyét, amikor is a tanuló maga hozhatja létre a tanulási tartalmat, így erősítve és fejlesztve a mindennapokban nélkülözhetetlen készségeit.

Mindezeken túl részletes betekintést nyerhettem az angol oktatási rendszerbe, az iskolai hálózat sokszínűségébe. Lévén, a tanfolyam résztvevői az Európai Unió különböző országaiból érkeztek, összetett képet kaptam nem csak az egyes országok iskoláinak sokszínűségéről, de a mindannyiunkat, mint pedagógusokat érintő nehézségekről, a kollégák mindennapi kihívásairól.

A rendkívül feszes tempójú szemináriumi munka mellett Southampton várossal, és közvetlen környezetével is megismerkedhettem: kalandozásaim során maradandó élményekkel gazdagodtam az Egyesült Királyság egyedülálló kultúrájával, történelmével, földrajzával kapcsolatban.

Ötvös Zita Mária