KA1 Készülj! tanul! Kapcsolj!

KA1 Készülj! tanul! Kapcsolj!

Kezdőlap / KA1 Készülj! tanul! Kapcsolj!

Erasmus az Aranyban- tanártovábbképzés Southamptonban

2018 júliusában lehetőségem adódott, hogy köznevelési mobilitási pályázat keretében az Erasmus + támogatásával módszertani továbbképzésen vegyek részt az angliai Southamptonban. Iskolánk pályázatának célkitűzése a legújabb oktatási formák meghonosítása, hasznos gyakorlatok kialakítása a mindennapokban; az információs technológia aktív és hasznos beépítése a tanulók mindennapjaiba.

A tanfolyam, amelyre jelentkeztem az online biztonság, az online tartalmak biztonságos létrehozását, mobiltelefonok tanulásra használatos applikációinak megismerését, értékelését, és ezek segítségével hasznos tananyag létrehozását tűzte ki célul. Megismerhettem a közösségi média kereteink belüli biztonságos tanulási folyamatok, tanulási környezet kialakításának lehetőségeit. Megtapasztalhattam a hagyományos, külső irányítású feladatokkal szemben annak előnyét, amikor is a tanuló maga hozhatja létre a tanulási tartalmat, így erősítve és fejlesztve a mindennapokban nélkülözhetetlen készségeit.

Mindezeken túl részletes betekintést nyerhettem az angol oktatási rendszerbe, az iskolai hálózat sokszínűségébe. Lévén, a tanfolyam résztvevői az Európai Unió különböző országaiból érkeztek, összetett képet kaptam nem csak az egyes országok iskoláinak sokszínűségéről, de a mindannyiunkat, mint pedagógusokat érintő nehézségekről, a kollégák mindennapi kihívásairól.

A rendkívül feszes tempójú szemináriumi munka mellett Southampton várossal, és közvetlen környezetével is megismerkedhettem: kalandozásaim során maradandó élményekkel gazdagodtam az Egyesült Királyság egyedülálló kultúrájával, történelmével, földrajzával kapcsolatban.

Ötvös Zita Mária

A MÓDSZERTANI MEGÚJULÁS LEHETŐSÉGE, avagy ERASMUS+

Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium jelenleg futó 4 Erasmus+ projektje közül 2 projekt KA1-es, ami azt jelenti, hogy pedagógusaink európai továbbképzéseken vehetnek részt a pályázaton elnyert összegből. A Ready! Study! Click! című , lassan a végéhez érő projektünk célja a digitális pedagógiai módszerek és IKT eszközök használatának az elsajátítása. A kétéves projektben 8 kolléga tudott Európa különböző országaiba kiutazni és tanulni, a napjainkban rendkívül fontos digitális kompetenciáit erősíteni.

Utolsó résztvevőként jómagam Portugáliában, Santa Maria de Feirában voltam egy 50 órás továbbképzésen. A képzések a helyi 2000 fős diáklétszámú középiskolában voltak, amely a szó minden értelmében európai felszereltségű: az 5 féle sportpályától az egyetemi szintű könyvtáron, a széles, tágas tantermeken, folyosókon, tanári helyiségeken át, a legmodernebb technikák alkalmazásáig. A csoportunkban 9 országból 20 pedagógus vett részt a huszastól a hatvanas korosztályig. A finn EUNEOS szervezésű kurzuson vettünk részt mely címének lényege: hogyan használjuk a tableteket az oktatásban. Számos hasznos applikációt tanultunk meg (Google Drive, G. Classroom, G.Form,  Keep, i-nigma, SeeSaw, FilmoraGo, PhotoStories, stb.…) melyek segítségével változatosabbá tehetjük óráinkat, ezzel pedig diákjaink tantárgyi és a tanulás iránti motivációját növelhetjük. Hiszen az egyik legfontosabb „kulcs” az eredményes tanuláshoz a belső késztetés, azaz a motiváció megléte, amit a legnehezebb előhozni a mai diákokban. Ehhez van szükség a legújabb pedagógiai módszerek, eszközök használatára, mint pl. a projektünkkel megcélzott digitális módszerek alkalmazására.

A napi 8 órás tanulás mellett volt időnk a környékbeli települések (Espinha, Ovar,..) valamint az Atlanti-óceán partjainak megtekintésére. A közeli festői Porto-ba is látogatást tett a csoport. A Duoro folyón hajókáztunk a festői meredek hegyoldalakat összekötő 6 csodaszép híd alatt egészen a torkolatig, megízleltük a híres portói borok zamatát, és meghallgattuk a szintén híres fado muzsika keserédes dallamait.

Hasznos digitális tudással és a portugál kultúra megismerésével és új európai iskolák kapcsolataival térhettem haza. Ezt a tudást az iskola valamint a Tankerület pedagógusainak továbbképzés keretében fogom továbbadni a projektben részt vevő kollégáim tapasztalataival egybekötve november 13-án. A képzés 13 órakor kezdődik az iskolánkban, szeretettel várunk minden érdeklődő pedagógust!

A napokban pedig indult a következő KA1-es projektünk, amely révén kollégáim az Európai Kulturális Örökség témában fognak új tudásra, tapasztalatokra szert tenni. Mindezek mellett a diákcserés KA2 pályázataink is folyamatosan szerveződnek, hiszen múlt héten indult a legújabb CHANCE című projekt mely keretében 5 országból fogadtuk iskolánkban új partnereinket.

Százhalombatta, 2018. október 28.

  1. Horváthné dr. HideghAnikó