KA2 – Cultural Heritage Awareness

Kezdőlap / KA2 – Cultural Heritage Awareness

Erasmus+ CHANCE diákcsere Lengyelországban

November utolsó hetében került sor a szeptemberben indult CHANCE címet viselő Erasmus+ projekt első diákcsere programjára, amelyen a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumot három diák és két pedagógus képviselte a lengyelországi Siemianowice Śląskie-ben. A találkozó házigazdája a Katowice mellett található Zespol Szkol nr 3 w Siemianowicach Slaskich iskola volt, és a programon a szervezők mellett rajtunk kívül még négy ország diákjai és pedagógusai vettek részt az olasz, horvát, spanyol és görög partneriskolákból.

A találkozó egyik fő célja a partnerek alapos megismerése volt, ezért a diákok filmeken és prezentációkon keresztül mutatták be intézményeiket és városaikat, valamint társaik áltál összeállított interaktív kvízeket töltöttek ki a partnerországok kulturális örökségével kapcsolatban.

Mivel a projekt egyik fő céljaként a diákok vitakészségének fejlesztését tűztük ki, az együtt töltött egy hét alatt a tanulók számos olyan foglalkozáson vettek részt, ami felkészítette őket a találkozó zárásaként megrendezett élő vitára, amelyen minden résztvevő diák részt vett. A vita természetesen a projekt fő témáját, a kulturális örökséget járta körül, és a diákok nagyon jó érveket említettek és rendkívül éretten és fegyelmezetten viselkedtek a szigorú szabályok által irányított szóbeli megmérettetésen. Tanárként nagy büszkeséggel hallgattunk a diákjaink szereplését, és óriási öröm volt számunkra, hogy a vita legjobb szereplőjének járó oklevelet a mi csapatunk egyik tagja kapta meg.

A találkozó során a koordinátor és a résztvevő pedagógusok előkészítették az Olaszországban esedékes februári találkozót és meghatározták az addig elvégzendő tevékenységeket.

A munka mellett természetesen lehetőség adódott a környék megismerésére is, hiszen számos tanulmányi kiránduláson és múzeumlátogatáson vehettünk részt: ellátogattunk a Tarnowskie Góry-ban található ezüstbányába, a Katowice-ben található Muzeum Śląskie-be, ahol a környék történetével ismerkedhettünk meg egy rendkívüli kiállítás megtekintése közben. Emellett kirándulást tettünk a festői Krakkóba, ahol egy interaktív játék segítségével fedezhettük fel a várost, valamint elmentünk Auschwitzba is, ahol a látogatás nagyon felkavaró és megindító volt, ugyanakkor a nagyon alaposan felkészült idegenvezetők segítségével sok új ismeretet szereztünk a szomorú történelmi eseményekkel kapcsolatban.

A projekt zárásaként részt vettünk az iskola Szent András napi rendezvényén, ahol a diákok hagyományos lengyel néptánc lépéseket tanulhattak és számos népi hiedelemhez kapcsolódó játékon vehettek részt.

Kísérő pedagógusként mérhetetlen büszkeséggel hallgattuk, hogy diákjaink a vonatról leszállva azonnal folyékony angolsággal köszöntötték vendéglátóikat, illetve, hogy egész héten át felszabadultan kommunikáltak változatos élethelyzetekben. A búcsúzáskor legördülő könnycseppek is azt bizonyították, hogy a diákok az együtt eltöltött egy hét alatt nagyon jól érezték magukat és összebarátkoztak új társaikkal.

Hazatérve a diákok átadják társaiknak a találkozó során elsajátított ismereteiket és közösen dolgoznak tovább a projekt témáján, előkészülve a februárban Olaszországban megrendezésre kerülő második diákcsere programra.

Szabóné Jassó Ágnes