KA2 – safe.netizens@eu

Kezdőlap / KA2 – safe.netizens@eu

Safe.netizens@eu diákcsere Spanyolországban

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa 2018 november 11- én indult hét napos diákcserére a dél- spanyolországi Almendralejoba. Az Erasmus+ által támogatott kétéves projekt során a fogadó iskolán és intézményünk diákjain kívül még négy ország diákjai működnek közre: olasz, szlovén, finn tanulók.

A biztonságos internethasználat témáját körbejárva a hét legfontosabb feladata egy tíz pontból álló ‘szabálylista’ megalkotása volt, mely hozzásegítheti a felhasználókat az internetes támadások, illetve a nem tiszta forrású anyagok használatából eredő jogi problémák elkerüléséhez. Mindezen túl a diákok megismerkedtek a szabadon felhasználható források adta előnyökkel, illetve tippeket kaptak ezek hasznos alkalmazásához. A koordinátor és a résztvevő pedagógusok előkészítették az Olaszországban esedékes februári találkozót és meghatározták az addig elvégzendő tevékenységeket.

Természetesen lehetőség adódott a helyi iskola megismerésére is: míg a diákok játékos feladatok segítségével tekinthettek be például a robotika szakkör tevékenységébe, addig a pedagógusok óralátogatásokon bővíthették módszertani repertoárjukat. A napsütéses és enyhe ősz festői háttérként szolgált a környező városok: Trullijo, Cáceres, Merida történelmi gazdagságának felfedezéséhez, de felejthetetlen élmény a nyüzsgő, zsúfolt világvárosban, Madridban tett túra is. A találkozót záró kulturális estén fiataljaink a hagyományos palotás tánc alaplépéseit tanították meg közel ötven külföldi diáknak- így csempészve egy csepp Magyarországot az interkulturális környezetbe. Kísérő pedagógusként mérhetetlen büszkeséggel hallgattuk, hogy diákjaink a repülőről leszállva azonnal folyékony angolsággal köszöntötték vendéglátóikat, illetve, hogy egész héten át felszabadultan kommunikáltak változatos élethelyzetekben.

Biztos vagyok benne, hogy ez az utazás életre szóló, mindamellett pedig személyiségfejlesztő élmény volt a tanulóknak, és alig várják, hogy áprilisban vendéglátóként is folytathassák a projektmunkát.
Ötvös Zita Mária

Film a találkozóról

A projekt honlapja:

https://sites.google.com/view/safenetizens/home

Galéria