Legendává vált

Legendává vált

Kezdőlap / Legendává vált

Az emberek és a tények elmúlnak, de a legenda, az örök!
Fekete István

 

Legendává vált……

Szűcs István emlékére

A minap kaptuk a megdöbbentőhírt: Pista elment….belefáradt a betegségébe, mely lassan egy évtizede emésztette. Feladta, nem bírta tovább a küzdelmet… pedig….kitartó, küzdő volt, erős és lendületes, mára pedig ikonikus, legenda-értékű pedagógussá vált.

1980 óta tanított Százhalombattán, még a Ságvári Iskolában kezdte friss diplomásként a Pécsi Tanárképzőt elvégezve.  Azután az Arany Iskolában folytatta 28 éven keresztül. A mindenkori nevelőtestület oszlopos, tekintélyes tagja volt matematika-fizika tantárgyaival. Ezeket a tantárgyakat általában már akkor sem kedvelték a gyerekek, de „Pista bá” óráit szerették: rendkívül jól magyarázott, szinte mindenkibe „belemagyarázta” a tananyagot. A diákok pedig képtelenek voltak „kimagyarázni”, ha nem tanultak! Nála tanulni kellett! Ő átadta a tananyagot tisztességgel és vissza is kérte! Eközben becsületre, tisztességre, köteleségtudatra nevelte diákjait megfelelő humorérzékkel tálalva mindezeket az értékeket. Tanítványai versenyeken is szép eredményeket értek el!

Az Arany Iskolában 1992-ben induló nyolcévfolyamos gimnáziumi program első osztályának osztályfőnöke lett. Bevállalta az ismeretlent: nyitott, bátor, magabiztos kolléga, pedagógus-egyéniség volt! Ez az első gimnáziumi osztályfőnöki megbízatás rendkívül nagy megtiszteltetés volt egy – már akkor is – magas létszámú tantestületben az iskolavezetés részéről! A továbbiakban a gimnáziumi évfolyamokat kezdetben egyedül vitte el kiemelkedő szaktudásával egészen a matek érettségiig!

Nagyon szerették, tisztelték diákjai. Vitte őket kirándulásokra, biciklitúrákra, táborokba felelősséggel, szeretettel, örömmel. Részt vett a farsangokon, tanár-diák meccseken, mókában, kacagásban. Egykori diákjai internetes bejegyzései alapján „Tanítványai voltak a mindenei!” „Hatalmas tudású, csupaszív ember volt, egyszerre szigorú, őszinte, szeretnivaló ember!” „Zseniális, kivételes nagyságú tanár”-egyéniség! „A legjobb volt!” „Örök emlék és tudás, amit kaptunk Tőle!” „Nélküle nem jutottam volna oda, ahol most vagyok!”

Mély tisztelettel és végtelen szeretettel őrizzük Őt mindannyian emlékezetünkben: egykori tanítványok, kollégák, szülők. Nyugodj békében drága Pista!

 

Horváthné dr. Hidegh Anikó, intézményvezető

Arany János Általános Iskola és Gimnázium